Wat is Matcha?
Matcha is een hoge kwaliteit groene thee die tot een heel fijn poeder is vermalen. Om Matcha thee te maken wordt het poeder opgelost en schuimig geklopt in heet water. Dit in tegenstelling tot een traditionele thee die moet trekken. Doordat je bij Matcha thee dus het volledige theeblad opdrinkt krijg je alle voedingsstoffen binnen.
In Japan wordt Matcha al eeuwen lang gebruikt bij theeceremonies waarbij het zorgvuldig bereiden, presenteren en drinken van de Matcha thee diep in de cultuur geworteld zijn. Tijdens zo een ceremonie staat respect, harmonie, zuiverheid en rust centraal, iets wat in de huidige westerse maatschappij helaas niet meer zo vanzelfsprekend is.
Ondanks dat de oorsprong van Matcha een ceremoniële betekenis heeft, neemt de populariteit van dit groene poeder razendsnel en wordt het toegepast in drankjes en verwerkt in gebakjes en gerechten. Denk hierbij een bijvoorbeeld een Matcha Latte, roomijs, pannenkoeken en zelfs saladedressings.
Waar komt Matcha vandaan?
Voordat er theepotten waren om theeblaadjes in te weken was het in China de gewoonte om theeblaadjes tot poeder te vermalen, en deze poeder met het water op te kloppen tot een thee. Deze gemalen thee is later door de Chinezen vervangen door thee die gemaakt is van geweekte theeblaadjes zoals je die vandaag de dag kent.
Een Japanse Zen monnik genaamd Eisai studeerde in een Boeddhistiesch klooster van China en kwam in aanraking met deze apart thee. Als snel merkte hij op dat Matcha een rustgevend effect heeft op het lichaam, maar ook dat hij tijdens het mediteren beter gefocust bleef.
In de vroege 12e eeuw keerde hij terug naar Japan met een handvol zaadjes en struiken van deze theeplant. Hij gebruikte zijn ervaring die hij in China heeft opgedaan om de theeplanten te kweken en de blaadjes te vermalen tot poeder. Om het drinken van de thee te populariseren binnen de Boeddhistische gemeenschap noemde hij dit meditatieritueel ‘De weg van de Thee’. Uiteindelijke verspreidde hij de gewoonte om thee te drinken over de rest van Japan.
Japanse Theeceremonie met Matcha
De ceremoniële manier van thee drinken werd opgepakt door de Japanse Samoerai. Dit waren angstaanjagende krijgers, maar toch hooggeplaatste en beschaafde mensen in de Japanse maatschappij. De identiteit van de Samoerai was gebaseerd op het Zenboeddhisme waarbij discipline, ritueel en zuivering werden beoefend. De legende gaat dat het de Samoerai waren die de theeceremonie tot een ware kunstvorm hebben ontwikkeld, waarbij er letterlijk honderden stappen in detail worden uitgelegd. Denk hierbij aan bepaalde handbewegingen, de manier waarop het gedronken wordt en zelfs tot het juiste design van het theehuis. Ook werd gezegd dat de theeceremonie een integraal onderdeel was van de Samoerai training, waardoor de krijgers hun concentratie, geduld en focus konden aanscherpen op voorbereiding van de strijd.
Vandaag de dag wordt deze ceremonie nog steeds ‘De weg van de Thee’ genoemd, en is een gerespecteerde praktijk in Japan die draait om het bereiden en presenteren op een bijna meditatieve manier. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld als een spirituele oefening die de basis principes van harmonie, respect, zuiverheid en rust praktiseert.
De beste Matcha
De beste Japanse Matcha komt uit de prefectuur Uji vanwege de ideale groei omstandigheden en het gunstige klimaat. De Matcha uit deze streek wordt ook wel Uji Matcha genoemd. In deze streek perfectioneren Japanse boeren al generaties lang Matcha waardoor de kwaliteit ongekend hoog is. Daarbij komt ook nog dat het produceren van Matcha beschermd was, en slechts een aantal geselecteerde families mochten dit product maken. Uji was overigens ook de enige prefectuur van Japan waar het tussen de 13e en 19e eeuw geproduceerd mocht worden.
Het verschil tussen Matcha en normale thee
Matcha, net zoals alle goede theeën, wordt gemaakt van de theeblaadjes die afkomstig zijn van de theeplant Camellia Sinensis. Echter, de manier waarop de theeblaadjes worden geplukt en verwerkt is totaal anders dan de thee die je kent.
Gegroeid in de schaduw
Alle Matcha is gemaakt van theebladeren die in de schaduw gegroeid zijn. Dit is een arbeidsintensief proces waarbij de theeplanten beschermd worden tegen het felle zonlicht. Door de theeplanten in de schaduw te zetten wordt de productie van bladgroen verhoogt, waardoor het zijn kenmerkende groene kleur krijgt. Door het gebrek aan zonlicht wordt de fotosynthese in de theeplant verlaagt, en als reactie maakt ze meer cafeïne, flavonoïden, suikers, anti-oxidanten en L-theanine aan. Door het juist schaduwen kan dus de smaak van de Matcha gevormd worden.
Seizoensgebonden
Voor de beste Matcha worden alleen de eerste 3 blaadjes van het eerste bloeiseizoen met de hand geplukt. Hierdoor is het tijdsvenster en klein en dat is ook de reden dat Matcha in verhouding tot andere thee duur is.
Gestoomd
De theeblaadjes die bestemd zijn voor Matcha worden, net zoals veel andere Japanse theeën, eerst gestoomd. Binnen enkele uren na het plukken worden de theebladeren kortstondig gestoomd om het oxidatieproces te stoppen en de groene kleur van de schaduw gegroeide blaadjes te versterken. Door het stomen krijgt de Matcha ook een uniek smaakprofiel dat omschreven kan worden als zoet en plantaardig.
Langzaam gemalen
Het unieke van Matcha is dat de theeblaadjes worden vermaalt tot een zeer fijn poeder. Nadat de theeblaadjes zijn gestoomd worden de stengels en nerven verwijderd. Vervolgens wordt het restant in de schaduw gedroogd en daarna met langzaam draaiende molenstenen vermaalt tot een zijdezacht groen poeder dat Matcha wordt genoemd.
Consumptie
Traditionele thee moet je een aantal minuten trekken in heet water om de smaak en de eigenschappen te extraheren. Daarna haal je de theebladeren uit het water en kun je de thee drinken. Bij het maken van Matcha los je de hele poeder op in het water en consumeer je dus het hele theeblad. In de Matcha thee zitten dan ook veel meer voedingsstoffen dan een gewone thee, en dat is ook de reden waarom het zo veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.
Waarom is Matcha zo gezond?
Matcha zit boordevol met anti-oxidanten en polyfenolen waarvan EGCG, L-theanine en Chlorofyl de belangrijkste zijn. Daarnaast zitten er ook heel veel vitaminen en mineralen in dit poeder. Om optimaal van deze gezondheidsvoordelen te genieten moet de Matcha wel van hoge kwaliteit zijn. Dit is vaak te herkennen aan de intens groene kleur.
EGCG, ook wel Epigallocatechinegallaat genoemd, heeft gunstige effecten op je algemene gezondheid. Het heeft een ontstekingsremmende werking, kan bijdragen aan gewichtsverlies* en zou hart- en vaatziekten kunnen voorkomen.
Chlorofyl, beter bekend als bladgroen, staat erom bekend dat het allerlei toxische stoffen aan zich kan binden zoals zware metalen. Denk hierbij aan kwik, lood, koper en dergelijke, maar ook alcohol en pcb’s binden zich aan deze stof. Hierdoor heeft chlorofyl een ontgiftende (detox) werking: het bindt zich aan deze stoffen en wordt via het lichaam afgevoerd. De kleur van chlorofyl is groen, dus er is een direct verband met de kleur Matcha die je drinkt: hoe groener, des te meer chlorofyl er in zit. Voor een detox kuur zoek je dus de beste kwaliteit Matcha!
De stof L-theanine is ook een anti-oxidant en deze heeft een kalmerende werking op lichaam en geest. Daarnaast wordt deze stof ook in verband gebracht met andere gezondheidsvoordelen zoals een verhoogde focus, verlagen van stress en een verbeterde slaapkwaliteit.
Zoals aangegeven komen de gezondheidsvoordelen van Matcha alleen naar voren als deze van hoge kwaliteit is. Deze hoge kwaliteit Matcha kan alleen bereikt worden door zorgvuldig de Matcha te plukken, drogen en vermalen. Al bij al is het een arbeidsintensief proces en daardoor is goede Matcha ook redelijk duur. Met goedkope Matcha lever je dus ook in op deze gezondheidsvoordelen.

Hoe kun je Matcha poeder gebruiken?
Matcha poeder kun je gebruiken om thee te zetten, maar je kunt het ook mengen met andere ingrediënten om zo bijvoorbeeld een Matcha Latte te maken of een Matcha cake. De mogelijkheden zijn alleen begrenst door je creativiteit!
Wat is Matcha thee?
Matcha thee is, zoals de naam al zegt, thee gemaakt van Matcha. Het maken van Matcha thee is anders dan gewone thee omdat je de Matcha poeder als het ware oplost in water. Bij een normale thee week je de theebladeren een aantal minuten in heet water om zo de smaak en voedingsstoffen te extraheren. Daarna gooi de theebladeren weg en kun je genieten van de thee.
Doordat je bij Matcha thee dus ook de fijngemalen theebladeren opdrinkt krijg je echt alle voedingsstoffen binnen!

Echte Japanse Matcha koop je bij MatchaParadijs



