Losse thee bewaren? Lees onze gouden tips!
Keer op keer genieten van een heerlijk kopje thee? Dat kan als je thee goed bewaard. In dit artikel leg ik je precies uit op welke manier je losse thee op een praktische manier kunt bewaren zodat deze lang vers blijft. Ook komen een aantal veelgemaakte fouten aan bod die je misschien nog niet wist. Lees je mee?
Waarom is het belangrijk om losse thee goed te bewaren?
Een delicaat product zoals losse thee moet op de jusite manier bewaard worden zodat de smaak en voedingsstoffen niet verloren gaan. De grootste vijanden van losse thee zijn licht, lucht, vochtigheid en temperatuur. Hieronder ligt ik kort toe hoe deze van invloed zijn op de kwaliteit en versheid van de thee.
Licht
Het presenteren van losse thee in een glazen pot ziet er fantastisch uit, maar het is geen praktische manier om thee te bewaren. UV stralen van zonlicht zullen tot in het theeblad dringen en langzaam maar zeker de smaak- en voedingsstoffen afbreken. Je thee wordt bleek en heeft geen smaak meer na een tijdje.
Lucht
Als thee in aanraking komt met lucht ontstaat er een reactie dat ‘oxidatie’ wordt genoemd. Deze natuurlijke reactie heeft, net zoals licht, een negatieve invloed op de smaak en kleur van de thee. Daarnaast bevat lucht ook waterdamp en geurtjes van andere producten dat de thee heel makkelijk opneemt.
Vocht
De grootste vijand van thee is vocht. Zodra thee vochtig wordt, kan er schimmel ontstaan wat een negatieve invloed heeft op je gezondheid. Je kunt de thee vanzelfsprekend niet meer gebruiken. Zolang thee droog blijft, is er niet genoeg vocht aanwezig en kunnen schimmels zich niet vormen.
Temperatuur
Ook temperatuur kan een negatief effect hebben op de smaak en versheid van de thee. Zo kan een te lage temperatuur, bijvoorbeeld in de koelkast, zorgen voor condensatie (vocht) in de theeverpakking, waardoor het risico op schimmelvorming hoger is. Een te hoge temperatuur, bijvorobeeld achter een raam, kan het oxidatieproces versnellen waardoor de smaak en de voedingsstoffen, zoals antioxidanten, snel afnemen.
De ideale omgeving om losse thee in te bewaren
Het bewaren van thee klinkt misschien ingewikkeld en als een grote uitdaging, maar niets is minder waar! Thee bewaren in een droge en donkere plek op kamertemperatuur is alles wat je nodig hebt. In de praktijk is dit meestal een blik of hersluitbare verpakking in een keukenkastje.
De temperatuur in een doorsnee huis, ook wel kamertemperatuur genoemd, is ideaal. Deze ligt meestal tussen de 17 en 23 graden, heeft een lage relatieve vochtigheid en fluctueerd niet veel. Doordat de temperatuur stabiel is, kan er geen vocht in de verpakking ontstaan middels condensatie. Ook is deze temperatuur niet te hoog, waardoor oxidatie van de thee beperkt blijft.
Door de losse thee in een keukenkastje te zetten, kan er absoluut geen licht bij komen. Zo eenvoudig kan het zijn!
Tot slot is het belangrijk dat thee luchtdicht wordt verpakt. Hierdoor krijgt de losse thee niet de mogelijkheid om waterdamp, zuurstof en andere geurtjes op te nemen. Losse thee is namelijk zo droog dat het bijna als een spons werkt! Het neemt ook makkelijk een aroma op van andere producten.
De beste verpakkingen voor losse thee
Om de 4 factoren die versheid en kwaliteit van de losse thee kunnen aantasten uit te sluiten, is een goede verpakking cruciaal. Deze moet licht en luchtdicht zijn. Hieronder zijn enkele praktische voorbeelden te vinden van zulke verpakkingen.
Hersluitbare zakjes
De thee die wij verkopen zit al in handige hersluitbare zakjes. Ze zijn voorzien van een sluitstrip en zijn volledig lichtdicht vanwege een dunne aluminium coating die aan de binnenzijde is aangebracht.
Theeblikjes
Ook een theeblikje is ideaal om losse thee in te bewaren. Het ziet er wat eleganter uit in de keuken dan een stazakje. Wel is het belangrijk om de houdbaarheidsdatum ergens te noteren, bijvoorbeeld aan de binnenkant van de deksel. Een theeblik met dubbele sluiting zorgt ervoor dat het geheel luchtdicht is afgesloten. Deze theeblikken zijn bij ons te koop en makkelijk in gebruik.
Glazen potten
Voor een esthetische uitstraling kun je ook kiezen voor een goed afsluitbare glazen pot. Het voordeel is dat je direct ziet welke thee erin zit en het makkelijker kunt presenteren aan klanten of gasten. Let er wel op dat deze op een donkere plaats worden gezet als je de thee niet direct gebruikt. Licht kan namelijk de smaak van de losse thee aantasten.
Bewaar losse thee niet in deze verpakkingen
Er zijn ook verpakkingen waar je thee absoluut niet in kunt bewaren. Denk bijvoorbeeld aan plastic zakjes. Deze zakjes kunnen chemicaliën vrijgeven dat de thee kan opnemen, wat de smaak beïnvloedt en mogelijk gezondheidsproblemen kan veroorzaken.
Hoe lang kun je losse thee bewaren?
Over het algemeen kan losse thee ruim 1 tot 2 jaar bewaard worden. Hoe lang de thee houdbaar is, is afhankelijk van het soort. Als richtlijn kun je onderstaande tijden aannemen, maar kijk altijd op de verpakking van de thee die je koopt wat de daadwerkelijke houdbaarheidsdatum is.
- Groene thee: 1-2 jaar
- Witte thee: 1-2 jaar
- Kruidenthee: 1-2 jaar
- Rooibos: 1-2 jaar
- Zwarte thee: 2-3 jaar
- Oolong thee: 3-5 jaar
- Pu-erh thee: Vele (tientallen) jaren
Zoals eerder aangegeven hebben factoren zoals licht, lucht, temperatuur en vochtigheid invloed op de houdbaarheid van de thee. Thee kan best nog goed uitzien na 2 of 3 jaar, maar het smaakprofiel kan volledig veranderd zijn vanwege externe invloeden. Daarom is het belangrijk om thee op de juiste manier te bewaren.
Bewaar je thee daarom niet te lang en ons advies is om het binnen een aantal maanden te consumeren.