Contact

WhatsApp

Reviews

Wat is Matcha? Alles over Matcha vind je hier!

Wat is Matcha? Is Matcha thee gezond voor je? Hoe maak je de beste Matcha thee? Alle vragen en antwoorden over Matcha vind je in dit overzicht.

Algemene vragen over Matcha

Wat is Matcha?

Matcha is een groene theesoort die gemaakt is van zeer fijn gemalen, gedroogde, groene thee bladeren afkomstig van de theeplant Camellia Sinensis. De thee is zelfs zo fijn dat deze oplost in vloeistoffen zoals water.

Waar is Matcha van gemaakt?

Echte Matcha is uitsluitend gemaakt van groene theebladeren afkomstig van de Camellia Sinensis theeplant. Het is een natuurlijk product zonder kleur- en smaakstoffen.

Waar smaakt Matcha naar?

Matcha heeft een unieke smaak die Umami wordt genoemd. Hoge kwaliteit Matcha is van nature ook een beetje zoet en bijna niet bitter.

Waar komt Matcha thee vandaan?

Oorspronkelijk komt Matcha uit China, maar vandaag de dag komt de beste Matcha uit Japan. Voornamelijk de prefectuur Uji staat bekend om zijn hoge kwaliteit Matcha vanwege de juiste grond samenstelling, eeuwenlange ervaring en gunstige ligging.

Zit er cafeïne in Matcha?

Ja, Matcha bevat van nature een kleine hoeveelheid cafeïne. Afhankelijk van de kwaliteit zit er rond de 15 tot 45 mg cafeïne in per gram Matcha. Een standaard kopje Matcha thee met 1 gram Matcha thee poeder staat ongeveer gelijk aan een kwart kopje koffie.

Wat kun je maken met Matcha?

Matcha wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van thee, maar je kunt het ook gebruiken in vrijwel elk ander gerecht van pannekoeken tot cakes tot lattes. Ook kun je Matcha gebruiken om een natuurlijke groene kleur aan het gerecht te geven.

Waarom is Matcha zo duur?

Een hoge kwaliteit Matcha wordt met de hand geselecteerd en geplukt en is dus een erg arbeidsintensief proces. Ook het vermalen gebeurd op lage snelheid (slechts 30 gram per uur). De allerbeste Matcha komt overigens van de eerste pluk van het jaar, dus de oplage is zeer beperkt. Goedkopere Matcha is vaak van lagere kwaliteit en wordt minder zorgvuldig verwerkt.

De beste manier om Matcha te gebruiken

Hoe moet ik Matcha poeder gebruiken?

Matcha thee poeder kun je gebruiken in elk drankje of gerecht door deze simpelweg op te lossen in warm water of melk.

Hoe kan ik Matcha thee zetten?

Voor het maken van een standaard Matcha thee kun je 1 theelepel Matcha poeder oplossen in 120 ml water van 75 à 80 graden.

Hoeveel Matcha poeder moet ik gebruiken?

De hoeveelheid Matcha poeder dat je moet gebruiken is afhankelijk van de gewenste sterkte die je wilt bereiken. Voor thee raden wij 1 tot anderhalve gram Matcha poeder aan per 120 ml water.

Hoeveel kopjes Matcha thee mag ik per dag drinken?

Er is niet echt een maximale hoeveelheid Matcha thee die je per dag kunt drinken. Let er wel op dat er cafeïne in Matcha zit, dus het is verstandig om geen Matcha te consumeren 3 à 4 uur voordat je gaat slapen.

Waarom zit Matcha niet in theezakjes?

Matcha moet in zijn geheel opgelost worden in water of melk. Dit is de enige theesoort met deze eigenschap. Alle andere theesoorten moeten een aantal minuten trekken, al dan niet in een theezakje, waarna je de theebladeren vervolgens uit het water haalt. Matcha lost op in het water, en in feite drink je dus het hele theeblad op.

De verschillende kwaliteiten van Matcha

Welke Matcha thee poeder is goed?

Een goede Matcha thee poeder is afkomstig uit Japan, heeft geen toegevoegde geur-, kleur- en smaakstoffen, en is intens groen van kleur. Matcha met een gele of bruinachtige tint is geen goede kwaliteit.

Hoe herken ik de beste kwaliteit Matcha poeder?

Er zijn 4 punten waarop je heel snel de kwaliteit van Matcha kunt aflezen, namelijk: kleur, geur, structuur en smaak. De beste Matcha herken je direct aan zijn intens groene kleur, zoete umami geur, zachte structuur en volle complexe smaak. Voor meer informatie kan ik je doorverwijzen naar onze pagina: kwaliteit van Matcha bepalen.

Welke kwaliteit Matcha heb ik nodig?

Voor het drinken van pure Matcha thee raden wij de allerhoogste kwaliteit (Excellent en Ceremonial) aan. Deze is namelijk niet bitter en de umami smaak is sterk aanwezig. Voor een Matcha Latte of andere mix drankjes of gerechten kom je nog wel met iets lagere, goedkopere kwaliteit.

Waar moet ik op letten bij het kopen van Matcha?

Let er bij het kopen van Matcha poeder erop dat er geen extra suikers, kleur-, geur- en smaakstoffen zijn toegevoegd. Ook moet de Matcha poeder geen gele of bruine tint hebben, dat betekend namelijk lage kwaliteit. Let er ook op dat de Matcha uit Japan komt.

Waar kan ik echte Matcha poeder kopen?

Echte Matcha thee poeder koop je bij een speciaalzaak zoals MatchaParadijs. Matcha van de supermarkt is vaak aangevuld met extra ingrediënten of van erg lage kwaliteit omdat de prijs laag gehouden moet worden.

Hoe je Matcha het beste kunt bewaren

Hoe lang kan ik Matcha bewaren?

In een ongeopende verpakking is Matcha ongeveer 10 maanden houdbaar. Na deze periode kun je de Matcha nog gebruiken, maar zal de kleur en smaak aanzienlijk minder zijn. Zodra de verpakking is geopend kun je de Matcha thee het beste binnen 4 weken volledig consumeren.

Hoe kan ik Matcha het beste bewaren?

Matcha bewaar je het beste op een koele, donkere plek. Zorg dat er geen vocht bij de Matcha poeder komt, daar dit de smaak en structuur kan aantasten. Het beste bewaar je de Matcha in een licht- en luchtdichte houder in de koelkast tussen de 3 en 7 graden Celsius.

De gezondheidsvoordelen van Matcha

Waarom is Matcha thee gezond?

Bij het drinken van Matcha thee drink je het hele theeblad op, en dus ook alle voedingsstoffen die erin zitten. Juist dit theeblad is een bron van anti-oxidanten (zoals EGCG en L-theanine), vitamines en mineralen. De anti-oxidanten hebben een detoxerende werking op jouw lichaam en zorgen voor een juiste afvoer van afvalstoffen.

Krijg je energie van Matcha?

Door het drinken van Matcha thee krijg je 2 tot 4 uur lang een stabiele energieboost. Dit komt door de cafeïne en L-theanine dit in de Matcha zitten. Het is dus niet te vergelijken met een korte energiepiek zoals bij koffie.

Kan ik Matcha thee drinken op een lege maag?

Vermijd het drinken van Matcha op een lege of nuchtere maag. Dit kan namelijk leiden tot een geïrriteerde maag en branden dmaagzuur. Je kunt Matcha het beste drinken als je al wat gegeten hebt.

Heeft Matcha thee bijwerkingen?

Zoals elk ander product heeft ook Matcha bijwerkingen. Waar moet je op letten?

  1. Vermijd het drinken van Matcha op een nuchtere maag: dit kan leiden tot een geïrriteerde maag.
  2. Drink niet teveel Matcha per dag: je kunt mogelijk teveel cafeïne binnen krijgen. Cafeïne heeft naast een opwekkende werking ook een vocht afdrijvende werking waardoor je dus sneller vocht verliest dan je inneemt.
  3. Drink geen Matcha tijdens een maaltijd: Matcha verminderd tijdelijk de opname van vitamine B1. Drink Matcha daarom het beste tussen maaltijden door, of minimaal een halfuur na een grote maaltijd.

Kun je afvallen met Matcha thee?

Door Matcha thee te drinken wordt je natuurlijke stofwisseling verhoogte. Doordat Matcha ECGC en L-theanine bevat ontstaat er een proces dat thermogenese wordt genoemd. Dit houdt in dat je lichaam meer warmte gaat produceren, en daar is energie voor nodig. Uiteraard is Matcha slechts een hulpmiddel en niet dé oplossing voor gewichtsverlies. Een gezond, gevarieerd dieet met beperkte calorie inname staat aan de basis voor het verliezen van gewicht.

Wat doet Matcha met je lichaam?

Bij het eten of drinken van Matcha zul je de volgende effecten merken:

  1. Je krijgt gedurende 2 tot 4 uur meer energie vanwege de L-theanine en cafeïne die in de Matcha zit.
  2. Matcha heeft een kalmerende werking door het stofje L-theanine.
  3. Je humeur zal verbeteren doordat L-theanine de aanmaak van serotonine en dopamine stimuleert.
  4. De anti-oxidanten zorgen voor een betere afvoer van aanwezige afvalstoffen in je lichaam.