Contact

WhatsApp

Reviews

6 Tips voor de beste schuimlaag op Matcha thee!

Je kent het probleem vast wel: je Matcha thee schuimt niet. Met deze 6 eenvoudige tips zorg je voor een volle, smakelijke schuimlaag op jouw thee! Dat is niet alleen mooi om te zien, maar brengt de smaak van jouw Matcha thee naar een hoger niveau.

Inhoudsopgave

Is schuim op Matcha thee belangrijk? • Matcha poeder lost niet op • Waarom Matcha opkloppen? 6 Tips voor een betere schuimlaag 1. Matcha moet van hoge kwaliteit zijn 2. Zorg voor een goede watertemperatuur 3. Voorkom klontjes in de Matcha 4. Voeg de juiste hoeveelheid water toe 5. Klop de Matcha op de juiste manier op 6. Maak niet teveel Matcha thee in 1 keer Conclusie

matcha thee met en zonder schuim

Is schuim op Matcha thee belangrijk?

Schuim op Matcha thee is belangrijk. Het is niet alleen een indicator dat de thee goed is gemaakt, maar ook dat deze van voldoende kwaliteit is en dat de smaak goed is ontwikkeld.

Usucha
In dit artikel ga ik er van uit dat je dunne Matcha thee maakt, beter bekend als Usucha. Als we hier over spreken dan gaan we uit van ongeveer 1 gram Matcha per 60 ml water. Bij deze verhoudingen krijg je een mooie schuimlaag die een extra dimensie toevoegd aan de thee.

Koicha
Er is ook een dikkere thee die men Koicha noemt. Deze is zó dik dat een schuimlaag niet mogelijk is. Bij deze thee gebruikt men 2 gram Matcha op 30 ml water. Als je dit vergelijk je met Usucha zie je dat deze 4x zo geconcentreerd is!

Matcha poeder lost niet op

Als je het poeder ziet denk je vast dat het op te lossen is in water, maar niets is minder waar. Het is belangrijk om te weten dat Matcha niets meer of minder is dan zeer fijngemalen groene theeblaadjes. En net zoals bij een gewone thee die moet trekken zul je zien dat de theeblaadjes niet magisch oplossen in het water.

Je moet het zo zien: tijdens het bereiden van de Matcha thee verdeel je al die microscopische stukje theeblad gelijkmatig over het water. Het lijkt daardoor 1 geheel en laat zich ook drinken als een normale thee.

Zou je met een sterk vergrootglas inzoomen op het water dan zie je dat het poeder als het ware in het water zweeft. In de natuurkunde noemen we dit een suspensie.

Na verloop van tijd zul je zien dat het poeder zich op het bodem van het glas begint te verzamelen. Dat komt omdat de Matcha poeder niet is opgelost in het water en door de zwaartekracht naar beneden wordt getrokken.

Waarom Matcha opkloppen?

Matcha thee moet worden opgeklopt om het klonteren van poeder te voorkomen, de thee poeder gelijkmatig over het water te verdelen én om de smaak beter te laten ontwikkelen.

Tijdens het bereiden van Matcha is het de bedoeling dat er ook lucht in het water wordt geklopt. Hierdoor zorg je ervoor dat de smaak van Matcha zich goed kan ontwikkelen. Je kunt het vergelijken met een wijn die even moet ademen in het glas voordat je deze opdrinkt.

Tevens zorgt het kloppen van Matcha ervoor dat het poeder zich beter laat verdelen en niet aan elkaar gaat klonteren, mits je hiervoor het juiste gereedschap gebruikt. Met welk gereedschap je dit het beste kunt doen lees je verder in dit artikel.

Al die lucht die je in de thee klopt moet ergens naar toe en, je voelt het al aankomen, die vormt zich als een schuimlaag bovenop de thee!

Let op deze 6 punten om een mooie schuimlaag op je Matcha thee te krijgen.

goede en slechte kwaliteit matcha poeder naast elkaar

1. Matcha moet van hoge kwaliteit zijn

Een goede schuimlaag krijg je met goede Matcha. Een eerste indicator waaraan je deze herkent is de intens groene kleur. Bij een lage (culinaire) kwaliteit is het simpelweg onmogelijk of erg lastig om een goede schuimlaag te krijgen. Lage kwaliteit hoeft trouwens niet slecht te zijn, het heeft gewoon andere toepassingen zoals bijvoorbeeld in cakes of pannenkoeken.

Daarnaast is culinaire Matcha ook bitter van smaak als je deze puur drinkt. Mocht het je toch lukken om een schuimlaag te krijgen, dan valt de smaak weer tegen. Lage kwaliteit herken je aan de naam ‘Culinair’ (of ‘Classic), de lage prijs en soms ook de gele tint die het poeder heeft.

Waarom goede kwaliteit poeder beter is
Goede kwaliteit Matcha, zoals onze Excellent en Medium grade, smaken niet alleen stukken beter, ze bevatten ook een grotere hoeveelheid van het stofje saponine. Saponine is letterlijk een zeepstof en zorgt ervoor dat water (en thee) kan gaan schuimen.

theepot met temperatuur 80 graden

2. Zorg voor een goede watertemperatuur

Als de temperatuur van het water te laag is zal het moeilijker zijn om het stofje saponine, dat van nature in Matcha voorkomt, op te lossen.

De ideale temperatuur van het water om Matcha te bereiden ligt rond de 80 graden Celsius. Iets lager mag ook, maar beter niet hoger.

Bij een te hoge temperatuur tast je het smaakprofiel van de Matcha aan, en kan deze bitter gaan smaken. Bereid de thee daarom dus nooit met kokend water!

3. Voorkom klontjes in de Matcha

Voordat je water aan de Matcha toevoegt is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze niet aan elkaar geklonterd is. Hierdoor is het moeilijker om de Matcha goed op te kloppen, en dus zorgt voor minder schuim op je thee.

Daarnaast kan het ook nog zijn dat je deze klontjes, al zijn ze klein, proeft. Dat heeft wat weg van een zanderige structuur, en dat wil je absoluut voorkomen.

Je kunt de Matcha op twee manieren voorbereiden zodat je geen klontjes in de thee krijgt.

matcha poeder gezeefd en ongezeefd naast elkaar

a. Matcha poeder zeven

De meest voor de hand liggende oplossing om klontjes te voorkomen is door het poeder van te voren te zeven. Ik ben hier zelf wat minder fan van omdat er weer iets bijkomt om af te wassen. In de horeca wordt dit wel vaker toegepast omdat Matcha aan de lopend band gezet kan worden met hetzelfde zeefje.

matcha pasta in een kom

b. Dikke Matcha pasta maken

Heb je geen zeefje bij de hand, of wil je gewoon minder afwas? Geen probleem! Je kunt namelijk ook een Matcha pasta maken, zoals dat ook bij Japanse theeceremonies wordt gedaan. Ik heb trouwens een mooi artikel geschreven over de traditionele Japanse theeceremonies die je hier kunt lezen.

Dat doe je door alle Matcha in de kom te doen en een klein beetje water (een theelepel) toe te voegen. Dit meng je met de bamboe klopper voorzichtig tot een egale pasta en voegt vervolgens de rest van het water toe. Daarna roer je een aantal keer in de kom zodat de pasta in het water oplost. Je moet het hierna wel nog opkloppen (zie tip 5).

Het duurt iets langer om de thee te bereiden vanwege de extra stap, maar het eindresultaat blijft hetzelfde. Deze methode werkt omdat je effectief de klontjes kapot maakt en oplost tot een egale vloeistof.

4. Voeg de juiste hoeveelheid water toe

Om de optimale schuimlaag te maken heb je precies genoeg water nodig. Voor 1 gram Matcha komt dat neer op ongeveer 60 ml water.

Het komt niet heel precies, maar zorg dat je hierbij in de buurt zit. Ik heb al vaker met meer water (80 ml) per gram poeder een mooie Matcha thee gemaakt en ook met minder. Het is dus meer een maatstaf die je kunt aanhouden.

Als je teveel water gebruikt krijg je grotere luchtbellen, of zelfs helemaal geen. Om dit experimenteel te ondervinden kun je eens een kom water (zonder zeep) proberen te laten schuimen: dat gaat je niet lukken.

Ook met te weinig water gaat het lastig worden om een goede schuimlaag te krijgen.

5. Klop de Matcha op de juiste manier op

Er is maar 1 goede manier om Matcha op te kloppen en dat is met een bamboe garde. Ik begrijp goed dat niet iedereen zoiets in de keukenla heeft liggen, maar het is echt de beste manier om goede Matcha thee met een volle schuimlaag te maken. Met een vork op metalen garde gaat het gewoon niet lukken.

matcha houder los en met bamboe garde

Bamboe klopper

Deze traditionele bamboe klopper werkt zo geweldig omdat het meer dan 80 borstelhaartjes heeft die lucht in de Matcha kunnen brengen. Sommige hebben er zelfs 100, of 120! Hoe meer, hoe beter!

Uiteindelijk is schuim namelijk niets anders dan opgesloten luchtbelletjes. Hoe meer lucht je er dus in kunt kloppen, hoe voller de schuimlaag. En zoals aangegeven is dat ook een indicatie dat er genoeg lucht in de thee is gebracht waardoor de smaak van Matcha beter is ontwikkeld.

Zo moet je Matcha kloppen
Nadat je de Matcha poeder en het water in een kom hebt gedaan, maak je een aantal cirkelvormige bewegingen om het poeder gelijkmatig over het water te verdelen. Je moet ervoor zorgen dat de poeder niet aan elkaar gaat klonteren. Dit is noodzakelijk voordat je gaat opkloppen. Kijk ook even bij tip 3 hierboven.

Die cirkelvormige beweging mag je nu snel weer vergeten. Het is tijd om de Matcha op te kloppen! Dat doe je door de garde heel snel, maar gecontroleerd, heen-en-weer te bewegen. Dus van voren naar achteren, of in een zigzag beweging.

Het opkloppen van Matcha duurt ongeveer 20 tot 30 seconden. Het kan vermoeiend zijn voor een beginner, maar geef niet op!

Blijf de snelheid erin houden zodat je zoveel mogelijk lucht in de thee krijgt, en dus ook een mooie smaak en schuimlaag maakt.

De klopbeweging die je maakt komt vanuit je pols en niet vanuit de elleboog. Hierdoor kun je snelle bewegingen maken, en die snelheid is heel belangrijk.

In het filmpje hieronder zie je hoe ik de Matcha opklop met een bamboe garde. Merk op hoe snel je moet kloppen.

Gebruik een melkopschuimer

Heb je geen bamboe garde in huis, of wil je gewoon makkelijk een kopje Matcha thee maken? Maak dan gebruik van een melkopschuimer. Dit is een mooi alternatief op de garde, maar geen vervanger.

Een melkopschuimer is speciaal gemaakt om lucht in een vloeistof (melk) te brengen. Het is echter ook geschikt om Matcha thee mee te kloppen.

De schuimlaag die je krijgt met een melkopschuimer is iets minder dik en er zijn wat grotere luchtbellen.

Speel even de video hieronder af om te zien hoe makkelijk je Matcha thee maakt met een melkopschuimer. Als je melkopschuimer krachtig genoeg is hoef je zelfs het poeder niet te zeven!

6. Maak niet teveel Matcha thee in 1 keer

Heb je familie of vrienden op bezoek die Matcha thee willen drinken, dan kan het verleidelijk zijn om meteen een flinke hoeveelheid op te kloppen.

Maar let op: de bamboe garde is beperkt in de hoeveelheid vloeistof die het op kan kloppen en de hoeveelheid schuim die het oplevert. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat het niet verstandig is om meer dan 100-120 ml tegelijk op te kloppen. Dat zou neerkomen op ongeveer 2 à 3 gram poeder per kopje thee, afhankelijk van de sterkte natuurlijk.

Mocht het je wél lukken om in de bereidingskom vele kopjes Matcha op te kloppen, dan kun je een probleem krijgen bij het overgieten naar de theekopjes. Het schuim drijft namelijk op de thee met als gevolg dat het eerste kopje geen schuim heeft, en het laatste kopje alle schuim. Dat is natuurlijk geen gezicht.

Probeer dus om steeds 1 kopje per keer te bereiden. Het duurt wat langer, maar dat is het zeker waard.

Conclusie

Voor het maken van een perfect kopje Matcha thee met een goede schuimlaag let je op deze 6 punten:

  • Gebruik hoge kwaliteit Matcha: bijvoorbeeld onze Excellent grade die je hier koopt
  • Zorg voor een watertemperatuur van 80 graden Celsius
  • Zeef de Matcha van te voren of maak een pasta
  • Voeg 60 ml water toe per gram Matcha
  • Klop de thee op met een bamboe garde
  • Zet 1 kopje thee per keer

Wil je weten hoe je Matcha thee maakt? Bekijk dan de instructies die ik heb geschreven waarop je stap voor stap ziet hoe je de beste Matcha thee zet.

Aanbevolen producten

Matchazuki Excellent - Premium kwaliteit
Op voorraad
1082 stuks verkocht
vanaf €24,00
Traditionele Bamboe Matcha Klopper - Chasen
Op voorraad
318 stuks verkocht
€15,95
Bamboe Matcha lepel - Chashaku
Op voorraad
210 stuks verkocht
€4,95
Kleine Matcha poeder zeef RVS (Roest Vast Staal)
Op voorraad
108 stuks verkocht
€5,95
24 Gram Proefpakket Matcha (8x 3 gram)
Op voorraad
281 stuks verkocht
€9,00

Verder lezen

Deel deze handleiding